Czym są witaminy?
Witaminy to składniki odżywcze, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu. Biorą udział m.in. w procesach regulujących wzrost, regenerację, odporność organizmu. Dostarczanie odpowiedniej ilości witamin jest konieczne dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.
W jakich produktach znajdują się witaminy?
Witaminy występują naturalnie w pożywieniu, m.in. w owocach, warzywach, ale też w chlebie. Witaminy są dla człowieka w większości egzogenne – co oznacza, że Twój organizm nie jest w stanie ich wyprodukować, a te które mogą być syntetyzowane w organizmie (D3, B3, B7), nie są wytwarzane w wystarczającej ilości. Dlatego, aby zapewnić sobie odpowiedną dzienną dawkę witamin z pożywienia, należy odżywiać się zdrowo i różnorodnie.
Co wiemy o witaminach?
Istnieje 13 różnych witamin, cztery z nich są rozpuszczalne w tłuszczach, pozostałych dziewięć rozpuszcza się w wodzie.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach to witaminy: A, D, E i K. Znajdują się one głównie w tłuszczu zawartym w pokarmach i mogą być przechowywane w tkankach ciała.
Witaminami rozpuszczalnymi w wodzie są witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11 (kwas foliowy), B12 i C. Witaminy te zawarte są w wodzie obecnej w żywności.
Organizm człowieka nie jest w stanie magazynować witamin rozpuszczalnych w wodzie (wyjątek stanowi witamina B12). Ich nadmiar jest wydalany z organizmu w moczu, dlatego ważne jest, aby codziennie dostarczać wystarczającą ilość tych witamin.